VAS Elektroniskie sakari: Dažādības novērtējums ir nenovērtējams, ja lielākā vērtība ir darbinieki

VAS Elektroniskie sakari valdes locekle Laila Līduma

Laila Līduma, VAS Elektroniskie sakari valdes locekle


Uzņēmumi un organizācijas bieži mēdz teikt, ka darbinieki ir to lielākā vērtība. Bet vienmēr ir būtiski pārliecināties un saprast, vai tie ir tikai vārdi vai arī vārdiem seko darbi. Arī mēs ar pārliecību sakām, ka mūsu galvenā vērtība ir darbinieki – daudzpusīgi gan talantu un prasmju, gan vērtību un vajadzību ziņā. Šo dažādību uzskatām par lielu resursu, kas, pareizi izmantots, kļūst par uzņēmuma attīstības virzītājspēku.


Kā mēs varam pārliecināties un pierādīt, ka rūpes par darbiniekiem nav tikai vārdos? Ļoti efektīvs, mūsdienīgs un profesionāls veids ir piedalīties darba devēju pašnovērtējumā “Dažādībā ir spēks!”, ko organizē Sabiedrības integrācijas fonds.


Valsts akciju sabiedrība “Elektroniskie sakari” pirms trīs gadiem nolēma izmantot iespēju un pieteikties dalībai novērtējumā, lai saprastu, kur mēs esam iekļaujošas darba vides, vienlīdzīgas attieksmes, pieejamības un dažādības vadības jomā. Iespēju pieteikties novērtējumā izmantojām kā atskaites punktu paveiktajam un startu tālākai pilnveidei. Kopš pirmā gada novērtējumā tagad piedalāmies katru gadu, jo pašvērtējuma anketa sniedz pilnvērtīgu ieskatu par to, kur esam šobrīd, savukārt ekspertu ieteikumi un citu uzņēmumu pieredzes stāsti ļauj rast plašāku izpratni un palīdz definēt tālākos soļus.


Anketa iedvesmo sakārtot dokumentus un procesus


Novērtējuma pildīšanas un iesniegšanas process mums ir ļoti palīdzējis definēt un izvērtēt lietas, kas uzņēmumā pilnveidojamas. Piemēram, pirmajā gadā, pildot anketu, sapratām, ka, lai gan praktiski jau īstenojām dažādības vadības pasākumus uzņēmumā, nebijām tos pietiekami definējuši un iekļāvuši uzņēmuma iekšējos normatīvajos aktos. Tas mūs mudināja pilnveidot visus normatīvos aktus personāla vadības procesu jomā.


Tāpat vērtīgi bija izvērtēt, cik piekļūstami mēs esam. Gan fiziski – biroja telpu ziņā, gan digitāli – komunikācijas un sabiedrības informēšanas jomā. Nu esam izbūvējuši speciālu liftu, lieveni un rampu, lai nodrošinātu ērtāku iekļuvi ēkā cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tāpat turpinām pilnveidot mūsu komunikācijas kanālus, rūpējoties par to, lai tajos pieejamais saturs būtu piekļūstams un ērts ikvienam.
Mums ir svarīgi nemitīgi augt un pilnveidoties, kā uzņēmumā kopumā, tā arī dažādības vadības jomā. Lai šo procesu uzraudzītu, pilnveidotu un attīstītu, uzņēmumā īpaši šim mērķim izveidota vadības grupa dažādības jomā, kas ietver augstākā un vidējā līmeņa vadītājus.


Individuāli ekspertu vērtējumi pieejami par velti


Dažādības novērtējumā darba devēji vispirms aizpilda pašnovērtējuma anketu, un pēc tam to vērtē dažādības eksperti. Katrs darba devējs, novērtējuma dalībnieks, saņem individuālu vērtējumu un ieteikumus uzlabojumiem no augstākā līmeņa dažādības ekspertiem Latvijā. Faktiski mēs novērtējuma rezultātā saņemam to, ko citkārt būtu jāpērk par naudu. Eksperti, rūpīgi iedziļinoties mūsu dažādības vadības procesos, sniedz vērtīgus ieteikumus to uzlabošanai.


Īpaši priecājamies par ieteikumu pieteikties dalībai kustībā ”Misija 0”, kura ir lielisks atbalsts un dzinulis vēl vairāk rūpēties arī par darba drošības uzlabošanu. Aizvadītajā gadā parakstījām “Misija 0” hartu, apliecinot, ka mēs kā darba devējs izvirzām savu darbinieku fizisko un emocionālo veselību par galveno uzņēmuma prioritāti, veidojot drošu, nekaitīgu darba vidi. Esam definējuši sev mērķi – nepieļaut nelaimes gadījumus darba vietā un darba traumas, kā arī rūpēties par darbinieku fizisko un mentālo veselību. Darbiniekiem esam organizējuši dažādas mācības ne tikai par darba drošību, bet arī par emocionālo labbūtību, par emocionālo inteliģenci, un šis jautājums kļūst aizvien aktuālāks.


Lepojamies ar sudraba medaļu


Pagājušajā gadā mēs Dažādības novērtējumā ieguvām Sudraba kategoriju. Mēs ar to ļoti lepojamies, sakām, ka esam ieguvuši sudraba medaļu un tas ir arī reāls apliecinājums, ka rūpes par darbiniekiem nav tikai vārdos.


Ar dalību Dažādības novērtējumā esam ieguvuši lielāku izpratni par dažādības vadību – principiem, mērķiem, labās prakses piemēriem. Esam kļuvuši par daļu no uzņēmumu kopienas, kas dažādību uztver kā vērtību, un veicina atvērtāku, tolerantāku un iekļaujošāku vidi gan uzņēmumu iekšienē, gan sabiedrībā kopumā.


Mēs apzinājāmies, kur mēs atrodamies, un apzinājāmies arī to, kas mums ir jāpaveic. Sapratām, kādi ir turpmākie soļi, lai dažādība būtu ne tikai nosaukums vai dokumentācija, bet dažādība būtu arī mūsu ikdienas izpratnē, katram kolēģim saprotama.


Noteikti iesakām ikvienam uzņēmumam pieteikties šim novērtējumam. Tā ir iespēja ne tikai pašiem novērtēt sasniegto un izvirzīt tālākos mērķus, bet arī iegūt vērtīgu novērtējumu un atzinību no ekspertiem.
Dažādība ir vērtība, kas jākopj un jāattīsta, un šis novērtējums ir būtisks resurss, kas to palīdz veikt vēl jēgpilnāk un jaudīgāk.