Dažādības, vienlīdzības un iekļaušanas konferencē apbalvos dažādībai atvērtus darba devējus

Šogad Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) iniciētās darba devēju kustības “Dažādībā ir spēks!” novērtējumam pieteicies 81 darba devējs, kas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā 2023. gadā. Dažādībai atvērti darba devēji tiks paziņoti un apbalvoti Dažādības, vienlīdzības un iekļaušanas konferencē, kas notiks 14. novembrī.


No dažādības novērtējuma dalībniekiem 39 darba devēji pārstāv privāto sektoru, 41 – publisko sektoru un 1 – nevaldības organizāciju. 43 dalībnieki novērtējumā piedalās pirmo reizi.


“Dažādībā ir spēks!” novērtējumam visvairāk (54%) pieteikušies lielie uzņēmumi un organizācijas ar 250 un vairāk darbiniekiem. Trešdaļa (33%) dalībnieku ir vidējie uzņēmumi vai organizācijas ar 50 līdz 249 darbiniekiem, bet 6% no novērtējuma dalībniekiem ir uzņēmumi ar 10 līdz 49 darbiniekiem.


Dalībnieku vidū visplašāk pārstāvēta ir finanšu un apdrošināšanas nozare ar 11 darba devējiem. Tāpat novērtējumā piedalās 10 darba devēji no informācijas un komunikācijas nozares, 10 valsts pārvaldes darba devēji, 8 vairumtirdzniecības vai mazumtirdzniecības uzņēmumi, kā arī citi darba devēji.


“Lielais pieteikumu skaits novērtējumam liecina par pieaugušo briedumu dažādības jautājumos Latvijas darba devēju vidū. Esam gandarīti, ka līdzās lielajiem uzņēmumiem šogad savu dalību novērtējumā ir pieteikušas arī virkne valsts un pašvaldības iestāžu, kā arī mazie uzņēmumi. Tas norāda, ka darba devēji saredz un novērtē tos pozitīvos dažādības aspektus, kas veicina arvien jaunu talantu piesaisti viņu organizācijām un tādējādi palielina arī šo organizāciju veiktspēju,” norāda SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce.


Eksperti jau ir uzsākuši darbu pie iesniegto pieteikumu izvērtēšanas un dažādībai atvērti darba devēji tiks paziņoti un apbalvoti 14. novembrī Dažādības, vienlīdzības un iekļaušanas konferencē. Pasākumā nozares eksperti diskutēs par dažādības praksēm, starppaaudžu sadarbību, kā arī par ilgtspējīgām, drošām un iekļaujošām darbavietām.


Lai piedalītos novērtējumā, no šī gada 13. jūnija līdz 18. septembrim darba devējiem bija jāaizpilda novērtējuma anketa. Anketas jautājumi ir grupēti četrās kategorijās: mūsu organizācija, mūsu principi, mūsu darba vide un mūsu komunikācija. Anketa veidota tā, lai ļautu darba devējiem labāk izprast un novērtēt jau paveikto, radītu interesi un motivāciju veidot iekļaujošu darba vidi savā organizācijā, veicinātu atvērtību iekļaušanai un dažādības vadībai, kā arī sniegtu nepieciešamās zināšanas, lai uzsāktu vai turpinātu konkrētas aktivitātes situācijas pilnveidošanai.


Dažādības vadība ir būtisks aspekts veiksmīgai organizācijas darbībai. Tās mērķis ir veicināt iekļaujošu darba vidi, kurā darbinieki jūtas novērtēti neatkarīgi no to dzimuma, rases, etniskās piederības, reliģiskās pārliecības, seksuālās orientācijas, invaliditātes un citiem aspektiem. Dažādības vadība sniedz iespēju piesaistīt dažādus darbiniekus, palielināt produktivitāti un veicināt iekļaujošu darba vidi.